Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Koppenhága

Koppenhága történet

Koppenhága, Dánia, Történet

Koppenhága története

Koppenhága, Dánia, Történet

Koppenhágát 1026-ban említik először, 1186-ban egyszerűen Hafn-ról, kikötőként, később Køpmannæhafn-ről, a kereskedők kikötőjeként, amelyből végül a København név alakult ki.

A város alapítójának Absalon püspököt tekintik, aki 1167-ben várat építtetett itt, amelynek alapjait ma is megtekinthetjük Christiansborg kastélya alatt. Bár a XIII. században többször leégett, egy évszázadra rá 1417-ben már dán főváros lett. IV. Christian uralma alatt születtek a város legpompásabb épületei, és Koppenhága egyre inkább észak nagyvárosává fejlődött. 

A városnak a XVIII. században súlyos csapásokat kellett elszenvednie: 1711-ben a pestis csaknem a teljes lakosságot kiirtotta, és alig 17 év múlva egy pusztító tűzvész a földdel tette egyenlővé a városházát, néhány templomot és egyetemet.

Koppenhága három jelentős városrésze - Østerbro, Nørrebro és Vesterbro - közül a külföldiek leginkább ez utóbbival kerülnek kapcsolatba, mivel a pályaudvar mögötti negyedben számos szálloda áll. 
Nørrebro a legérdekesebb városrész a központon kívül, amely ma kontrasztos keveréke a régi és új épületeknek, amelyekben megállapodott polgárok és különcök élnek.

A koppenhágaiak büszkék rá, hogy a királyi család a városukban lakik. Emellett Koppenhága a kormány székhelye is, és vonzza a nagy cégeket, amelyek mind a környéken telepedtek le. Dániában senki nem kételkedik az államformában, amely elsősorban a királynő személyének, öntudatos és természetes fellépésének köszönhető.

Koppenhága szerény város, nem tolakodó a látogatóival szemben, talán éppen ezért is vonzza őket ennyire. Koppenhága vonzerejéhez hozzátartozik, hogy nagyon különböző arcait mutatja: tavasszal lassan ébredezik, kötetlen vidámságot mutat nyáron, ősszel melankólia telepszik a városra és lakóira, télen pedig a fényparádé színesíti az utcákat és az üzletek kirakatait. Bármikor is érkezünk a hely varázsa magával ragadó.

Forrás: Jakob Hansen: Koppenhága

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!